Zastosowanie masła orzechowego

O dobroczynnych właściwościach orzechów laskowych nie trzeba zbyt długo pewnie kogokolwiek przekonywać. Czasami jednak brakuje nam pomysłu na to, w jaki sposób wprowadzić orzechy do naszej diety, by ich zastosowanie mogło być różnorodne i zmienne w taki sposób, by nasze menu było jednocześnie wartościowe dla organizmu, ale również pomysłowe dla oczu.

Wykorzystanie masła z orzechów laskowych

masło z orzechów laskowychJeśli chodzi o wprowadzenie do naszej codziennej i zbilansowanej diety orzechów laskowych, bogatych w wiele przydatnych naszemu organizmowi witamin i pierwiastków, możemy wykorzystać do tego celu masło z orzechów laskowych. Tego typu produkt zawiera w swoim składzie najczęściej same orzechy, czasami wzbogacone o sól morską, w związku z czym jego zastosowanie może być dość szerokie. Po pierwsze, masło tego typu możemy spożywać w porze śniadaniowej, jako dodatek do chleba zwykłego, ale również chlebka bananowego czy też każdego innego pieczywa, z którego korzystamy. Po drugie, masło z orzechów laskowych doskonale sprawdzi się jako dodatek do owsianki albo domowego jogurtu naturalnego, w obu przypadkach nie tylko wzbogacając smak, ale również dodając niezwykle cennych składników odżywczych do naszej diety. Masło orzechowe bez większego problemu możemy również wkomponować w desery lub menu obiadowe, świetnie bowiem pasuje do kurczaka lub makaronów.

Dobrej jakości masło orzechowe, nie tylko z orzechów laskowych, bez większego problemu znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Jeśli chcemy zakupić masło orzechowe z popularnego hipermarketu, warto uprzednio zweryfikować jego skład. Istotne, by znajdowało się w nim możliwie jak najwięcej orzechów, przy jak najmniejszej ilości wszelkiego rodzaju ulepszaczy.