Rola linii do chleba w piekarni

Produkcja chleba to proces dużo bardziej złożony, niż mogłoby się z pozoru wydawać. Wiele osób żyje w stereotypowym przeświadczeniu, że chleb wypieka się metodami podobnymi odo tych sprzed kilkudziesięciu lat, kiedy prawda jest taka, iż przemysł piekarniany bardzo szybko ewoluuje, wszak jest to jeden z fundamentów współczesnej gastronomii.

Wyrabianie pieczywa, czyli o linii do chleba

linia do chlebaŁatwo oprzeć się przekonaniu, że chleb powstaje na maszynie, która w zasadzie ma całkiem wiele wspólnego z taśmą produkcyjną. Różnica jednak polega na dużo większej złożoności urządzenia biorącego udział w formowaniu pieczywa. Mota tutaj o czymś, co w nomenklaturze piekarnianej nazywa się linia do chleba. To właśnie dzięki niej chleb zawdzięcza swój kształt i proces fermentacji. Taka inia złożona jest z trzech podstawowych części składowych. Są to: wagodzielarka-zaokrąglarka (wraz z modułem zaokrąglającym), komora wstępnej fermentacji oraz wydłużarka do formowania chleba. Nazwa każdej części w zasadzie nie pozostawia żadnych wątpliwości co do jej przeznaczenia, wszystkie razem natomiast mają istotny wkład w produkcji samego chleba. Warto wspomnieć o tym, że linie do chleba są w zasadzie automatyczne, jedyne, co człowiek musi zrobić własnymi rękoma (poza konserwacją i czyszczeniem), to umieścić odpowiednio przygotowane ciasto na początku linii. Po przebyciu całej drogi pozostało już tylko umieścić przygotowane ciasto w komorze garowniczej.

Opisane wyżej urządzenie stanowi jedynie małą część w całym ogromnym procesie wytwarzania wypieków. Praca piekarza nie należy do zadań łatwych, zwłaszcza dzisiaj, kiedy tak istotne jest zapełnianie półek, które nierzadko zostają opustoszone w godzinę po otwarciu piekarni. To jednak dobry znak, przypomina, że dzisiejsze pieczywo jest bardzo smaczne i wysokojakościowe.